Geschiedenis van onze harmonie

Het prille begin

Het startsein voor de muziekmaatschappij werd gegeven op 10 februari 1952. Meester Deblock uit Sint-Eloois-Vijve aanvaardde graag de belangrijke taak van dirigent. Meester Gysels werd voorzitter, Jozef Lambrecht erevoorzitter en Hubert Pauwels secretaris. Zodoende kon men starten met een volwaardig bestuur.

De eerste repetities gingen door in Den Tap, nu gekend als zaal Den Aert. Het aantal muzikanten groeide al gauw aan tot een veertigtal. Ze lieten er geen gras over groeien want op 25 mei 1952, op Ommegangszondag, gaf Steeds Beter een eerste wandelconcert.

Hoe het verder ging

De fanfare kende van bij het begin succes. In haar eerste bestaansjaar mocht ze al enkele optredens buiten de gemeente verzorgen, onder andere in de kuststeden Oostende, Sint-Idesbald en De Panne. Inmiddels zijn ze in De Panne kind aan huis, want nu nog mogen ze er elk jaar de feesten van de badstad opluisteren.

De fanfare heeft vele optredens op haar naam staan. Ze was aanwezig op de Hoppestoet in Poperinge, De Brigandstoet in Ingelmunster, de handelsfoor in Waregem, het muziekfestival in Sint-Eloois-Vijve, de Wiezefeesten en ook in Otegem, Oeselgem enzv… Haar muzikale klanken reikten zelfs tot in Saint-Etienne, Cassel en Hinnin Litau in Frankrijk! Maar ook in Wielsbeke en Sint-Baafs-Vijve bliezen de muzikanten veel noten in de lucht; Veel manifestaties werden in het verleden begeleid door Steeds Beter: het Spel binnen de Grenzen, de Knock Out Show, de Dag van de Gehandicapten, de wijkfeesten, de inhuldiging van het monument van De vlasser vervaardigd door dokter Roland Debucquoy), de onthulling van het beeldhouwwerk van dorpsgenoot Philippe Segaert, de herdenking van de Leieslag en nog vele andere…

Bij het oprichten van een muziekvereniging komt heel wat kijken: er zijn instrumenten nodig, een dirigent, een repetitielokaal, partituren, een vlag en… een uniform. Drie jaar na haar ontstaan werd de tijd rijp om aan een uniform te denken. Elke muzikant telde 110 franken neer voor een kepie, haalde zijn zondagse kostuum uit de kast en zo had de fanfare haar eerste -zij het minieme- uniform. Tegelijkertijd werd ook de eerste vlag aangekocht die werd gedragen door Gerard Debacker, een taak die later overgenomen werd door Victor Moerman. Enkele jaren later werd het uniform aangevuld met een das. Jozef Meerschman schonk toen alle muzikanten een identieke das. Dat uniform zou met trots gedragen worden tot eind 1963.

Op 1 januari 1962 werd de Stasegemnaar Marc Vanruymbeke de nieuwe dirigent van Steeds Beter. Hij zou de leiding van de fanfare gedurende meer dan twintig jaar op zich nemen. Twee jaar later, in 1964, werd de fanfare uitgebreid met een tamboerkorps en kreeg de fanfare een nieuw uniform (donkerblauw pak met bijhorend hoofddeksel). Het tamboerkorps zou Steeds Beter vergezellen tot in het midden der zeventiger jaren. Op 24 oktober 1975 werd gestart met het opleiden van een majorettekorps met als instructeur Adrien Hoffman. Deze uitbreiding van de fanfare ging gepaard met een nieuw uniform voor alle leden (hoogblauw pak met bijhorende kepie). Het majorettekorps kende een grote bloei en oogstte veel bijval, maar begin der jan 90′ stierf het langzaam uit door een tekort aan nieuwe, jonge meisjes.

Fanfare wordt harmonie

Een belangrijk jaar voor Steeds Beter was 1982. Opnieuw kreeg de fanfare een andere dirigent, de Tieltenaar Luc Vande Voorde. Er waaide een nieuwe muzikale wind door de muziekvereniging. Luc leidde een heleboel jeugdige muzikanten op die zich bij het korps aansloten. Er werden heel wat nieuwe instrumenten aangekocht en de fanfare groeide uit tot een volwaardige harmonie. In die bezetting gaf Steeds Beter in 1983 een eerste zelfstandig concert. Het lenteconcert werd ondertussen het jaarlijkse hoogtepunt van de muzikanten. In 1982 ruilde de harmonie voor de vierde keer van uniform. Dat uniform bestond uit een grijze broek of rok, een wit hemd, een blauwe jas, zwarte kousen en schoenen.

In 1988 nam Marc Vanruymbeke voor de tweede keer het dirigeerstokje van Steeds Beter in handen. Na een drietal jaar gaf hij het door aan de Desselgemnaar Rudy Lareu. Één jaar later, in 1992, kreeg ook het trommelkorps een eigen leraar: Steven Lietaer.

Ondertussen werd Peter Valck de nieuwe dirigent van Steeds Beter (1996), en Hans Dewachtere de leraar-dirigent van het trommelkorps (1999).  De nood aan nieuwe jeugd voor de harmonie groeide.  Na wat heen en weer gepraat met het Wielsbeeks Jeugd Muziek Atelier (JMA) bleek dat er heel wat mogelijkheden zaten in een samenwerking tussen beide muzikale verenigingen.  Die samenwerking ging van start in 1998.  De harmonie leende instrumenten uit aan de leerlingen van het JMA , het JMA zorgde ondertussen voor de leiding van het jeugdensemble Steeds Beter.  In het jeugdensemble zouden de jonge muzikantjes partituren leren lezen en samen muziek leren spelen.  Soms vergezelden ze de harmonie op het lenteconcert of het kerstconcert.

Steeds Beter wordt een Koninklijke Harmonie

In 2002 bestond Steeds Beter 50 jaar. Dat werd gevierd met een jubileumconcert van de harmonie, samen met een optreden van het trommelkorps en het jeugdensemble. Met trots stelden zij ook het nieuwe uniform (zwarte broek, donkerblauwe jas en lichtblauwe gilet), en de nieuwe vlag voor. Vanaf toen mochten zij zich dan ook ‘De Koninklijke Harmonie Steeds Beter’ noemen.

Na enkele jaren verwaterde de samenwerking met het JMA. De jeugd werd opnieuw opgeleid in de harmonie zelf. Ze telden op dat moment een mooie groep muzikanten. De jaren daarop werden heel wat moeilijker. Er ontvielen hen onverwachts heel wat gevestigde waarden – muzikanten die er van bij het ontstaan bij waren – door ziekte en sterfte. Andere muzikanten raakten zo hun vrienden kwijt of sukkelden zelf door ouderdom. Het werden een vijftal jaren van overleven en doorzetten. Het bestuur, samen met de dirigent Peter Valck, was genoodzaakt actief te rekruteren in nieuwe muzikanten.

Sinds 2007 worden ieder jaar alle jonge muzikanten uit de gemeente persoonlijk bezocht en uitgenodigd op een speciale ‘instaprepetitie’. Deze aanpak loonde. Datzelfde jaar werd trommelkorps-dirigent Hans Dewachtere regelmatig vervangen door Pieterjan Seynaeve, een muzikant uit eigen gelederen. Hans kon uiteindelijk het trommelkorps niet langer combineren met zijn andere drukke bezigheden en gaf de leiding in 2008 volledig door aan Pieterjan. In september 2009 besloten ons drumkorps en het Ooigemse drumkorps ‘De Ware Vrienden’ (olv Corine Vanhaesebrouck) samen te werken. Het was de bedoeling de groep slagwerkers uit te breiden en het niveau naar een hoger level te brengen. Deze samenwerking was een verrijking voor beide korpsen. Pieterjan besloot eind januari 2011 echter om het drumkorps ‘Steeds Beter’ te verlaten. Daarmee stopte ook de samenwerking met het drumkorps van Ooigem. Gelukkig kon ons drumkorps in de persoon van Maarten Decock snel een waardige opvolger vinden als instructeur zodat de continuïteit behouden blijft. Ook nu blijven enthousiasme, plezier en kwaliteit de voornaamste peilers van het drumkorps ‘Steeds Beter’.

Steeds Beter bestaat 60 jaar in 2012

De K.H. ‘Steeds Beter’ vierde dit op 1 juli 2012 met een gezellige muziekhappening Dinner & Music. In zaal De Vlaschaard werd er door de harmonie een luchtig aperitiefconcertje gebracht met als toemaatje de Tieltse Tenor Stefaan Vandenbroucke als solozanger. Na het eten, bij de koffie genoot iedereen van de swingende muziek van de Blue Stage BigBand uit Harelbeke o.l.v. Freddy Knockaert en ondertussen konden de mensen ook een muur vol foto’s, verslagen van vergaderingen, krantenknipsels, enz van 60 jaar ver bekijken en herinneringen ophalen. Het werd een echte muzikale feestdag.

De harmonie wil het interessant houden voor de muzikanten en de muziekliefhebbers. Zo organiseerden ze in 2014 Parcours Troubadour i.s.m. toneelgezelschap De Kallegasten. Dit was een verrassende muzikale theaterwandeling die fel gesmaakt werd door het publiek. In het voorjaar van 2016 stond Back to swing op het programma met Fiona en Gunther Neefs. Het werd een swingende avond in ware ‘Rat Pack’ stijl. De kerstconcerten van ‘Steeds Beter’ zijn ondertussen een traditie geworden op tweede kerstdag. Ook dan worden er steeds afwisselende gasten gekozen, zo hadden we al het koor Cantando (Wingene), zangeres Lisa De Blanck (Waregem), de zussen Fien en Julie Vanneste (Tielt), zangeres Petra, enz op bezoek. Het drumcorps kende deze laatste jaren een terugval van het aantal leden. Ondanks het niet aflatende enthousiasme van druminstructeur Maarten Decock werd beslist door het bestuur om dit hoofdstuk af te sluiten.

Steeds Beter en de toekomst

Anno 2021 wil de harmonie blijven vooruitgaan. Dit lukt met een gedreven bestuur, een enthousiaste achterban die helpt waar het kan, een dirigent zijn muzikanten vooruit stuwt, en muzikanten die naast muziek ook vriendschap en goede sfeer hoog in het vaandel dragen.

De harmonie heeft opnieuw een mooie groep muzikanten die samen met hun dirigent en bestuursleden de handen in elkaar slaan om voortdurend nieuwe initiatieven te nemen.  Steeds Beter is klaar om de toekomst vol vertrouwen en positief tegemoet te treden!